IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публикуваха доклада с нарушенията, заради които спряха парите по ФАР и ИСПА

В засекретения доскоро документ са описани различните нарушения при усвояването на европарите и са посочени хората, които са ги правили

13:16 | 06.11.09 г.
Публикуваха доклада с нарушенията, заради които спряха парите по ФАР и ИСПА

Министерство на финансите публикува доклада на КPMG-България за нарушенията и пропуските в дейността на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” през 2007, заради които беше замразено финансирането по програмите ФАР и ИСПА.

Докладът описва редица случаи на конфликт на интереси, като в него има данни за отделни физически и юридически лица и по тази причина беше засекретен от предишното правителство.

Сред идентифицираните случаи са на служители на фонда на ръководна длъжност, имащи директен или косвен интерес като притежател на дялово участие в изпълнителя или имащ близък родственик на ръководна длъжност в изпълнителя. Друг случай е на служител на фонда, назначен за член с право на глас в оценителска комисия, който е бизнес партньор на управител на изпълнителя.

Установените случаи на конфликт на интереси засягат обекти с обща стойност на сключените договори в размер на 88,28 млн. лева, като извършените през 2007 година плащания по тези договори възлизат на приблизително 18,69 млн. лева

КPMG-България установява и случаи на тръжни процедури, при които различни комисии са подхождали различно при еднакви ситуации, или са прилагали различен подход към кандидати в определена тръжна процедура.Така принципът за равнопоставеност и недискриминация не е спазван в процедури с обща стойност на договорите на спечелилите кандидати за основни ремонти в размер на 60,466 млн. лева, и за текущи ремонти в размер на 41,164 млн. лева. Извършените през 2007 г. плащания по тези договори възлизат съответно на 15,162 млн. лева и 5,1 млн. лева

В доклада са констатирани и договорени и извършени строителни работи, значително надхвърлящи разходния бюджет на фонда. Към момента по тези дейности в бюджета има задължения във всички обществени сфери.

Има установени случаи на прекласифициране на дейности и разходи от основен ремонт и рехабилитация като текущ ремонт и други поради, което от КPMG-България считат, че е възможно приложими процедури по одобрение и мониторинг на работи да не са непременно прилагани във всички засегнати обекти.

Тези и други констатации може да прочете в целия доклад, който може да изтеглите от тук. Приложението към него, в което ще видите имената на физическите лица, които фигурират в доклада, може да изтеглите от тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още