IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК дава 300 хил. лв. за граничния ветеринарен пункт в Бургас

Доскоро Брюксел искаше да затворим пункта, но беше договорено отлагане на тази мярка

13:24 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК дава 300 хил. лв. за граничния ветеринарен пункт в Бургас

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне безвъзмездно 300 хил. лева за модернизиране на граничния ветеринарен пункт за износ на живи животни в пристанище Бургас, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Уверение за това е получил министър Мирослав Найденов от кабинета на комисаря по здравеопазване Андрула Василиу.

Двамата се договориха през септември ЕК да отложи затварянето на пункта. „Той е в окаяно състояние и не отговаря на европейските изисквания за хуманно отношение към животните - няма къде да спират за почивка и хранене“, припомнят от министерството.

Министър Найденов тогава каза, че държавата не може да отдели средства за неговата модернизация и се обърна за помощ към ЕК.

Пунктът е от съществено значение както за България, така и за Европейския съюз, смятат от министерството. Сега в региона единствено България от страните в ЕС разполага с лицензиран граничен ветеринарен пункт на Черно море за износ на живи животни към Армения, Азербайджан и Грузия.

Модернизацията на пункта ще започне в началото на следващата година и се очаква да приключи до една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още