IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът разреши на МОСВ да се откаже от неприоритетни проекти

От БСК предложиха да бъде закрито държавното Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда

15:00 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът разреши на МОСВ да се откаже от неприоритетни проекти

Парламентът реши да подкрепи решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за прекратяване или ограничаване на финансирането на неприоритетни проекти. За решението гласуваха днес 107 депутати, против бяха 24, а въздържалите са 9.

Народните представители възложиха на МОСВ до края на март 2010 г. да информира Народното събрание за резултатите от предприетите мерки за преодоляване на изоставането и за подготовката, финансирането и изпълнението на приоритетни екологични инфраструктурни проекти, произтичащи от задълженията на България като член на ЕС.

Възлага се на МОСВ да предостави на компетентните органи цялата информация, свързана с взетите погрешни решения, създаващи опасност от наказателни процедури за България.

Още с встъпването си в длъжност през лятото министър Нона Караджова заяви, че МОСВ под ръководството на Джевдет Чакъров е изразходило за „неприоритетни“ проекти над 700 млн. лева.

Караджова поясни, че под „неприоритетни“ проекти има предвид главно сключването на договори за реализирането на водни проекти с европейски средства в малки населени места, а за приоритетни счита изграждането на депа за отпадъци и пречиствателни станции за големите населени места.

От Българска стопанска камара днес предложиха да бъдат направени промени в Закона за опазване на околната среда, с които да бъде закрито държавното Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС), като съответните приходи се пренасочат към държавния бюджет и се изразходват по общия ред за финансиране на екопроекти с ключово значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още