IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 1 млрд. евро обратно в ЕС заради неусвояване от членките през 2009

В много от случаите неусвояването се дължи на неразбиране на правилата

08:26 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Над 1 млрд. евро обратно в ЕС заради неусвояване от членките през 2009

Европейската комисия (ЕК) е поискала обратно близо 630 млн. евро, отпуснати на страните от ЕС по линия на структурните и кохезионните фондове, като очакванията са сумата да нарасне с още 500 млн. евро до края на година.

Данните са от доклад на Европейската комисия как върви прилагането на плана за действие за подобряване на управлението на средствата, отпускани от структурните и кохезионни фондове през периода 2007-2013 г.

Общата сума на тези фондове за периода се оценява на 347,41 млрд. евро или по около 50 млрд. евро годишно, една трета от бюджета на ЕС.

В рамките на общата сума за България са отделени 6,853 млрд. евро.

В документа се посочват както усилията за засилване на финансовия контрол при използването на европейски средства за структурни и кохезионни проекти, така и мерките за опростяване на правилата при отпускане на такива средства. Причината е, че доста от установените грешки се дължат на неправилно разбрани или прилагани правила.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още