IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврокомисарят по регионалната политика идва в България утре

Предмет на визитата му ще бъде ефектът от кохезионната политика на ЕС в Югозападния и Северния централен регион на страната

14:11 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Еврокомисарят по регионалната политика идва в България утре

Еврокомисарят по регионалната политика Павел Самецки ще посети България на 22-23 октомври, като предмет на визитата му ще бъде ефектът от кохезионната политика на ЕС в Югозападния и Северния централен регион на страната, съобщиха от Европейската комисия.

Той ще се срещне с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, регионалния министър Росен Плевнелиев, икономическия министър Трайчо Трайков, министъра на транспорта Александър Цветков и на околната среда и водите Нона Караджова.

Самецки ще посети някои от най-големите инфраструктурни проекти, които е момента се осъществяват в страната с европейски средства, включително разширението на софийското метро и магистрала Люлин. Еврокомисарят ще посети и Габрово, където ще разгледа гимназията „Акад. Иван Гюзелев“, която е получила финансова помощ от ЕС за подобряване на инфраструктурата си и енергийната ефективност.

По думите на Самецки България има всички възможности да използва възможно най-добре 9,5-те млрд. евро европейски инвестиции, предвидени до 2013 г. „Според мен в последно време властите взеха адекватни мерки за справяне с проблемите“, е заявил еврокомисарят.

Проектите, подкрепени от Европейския фонд за регионално развитие (ERDF) и от Кохезионния фонд за периода 2007-13 напредват, като вече са отпуснати над 1 млрд. евро (23% от общото финансиране). Изоставане обаче има при проектите, финансирани по програма ИСПА, като едва 30% от плащанията са обработени към момента и България рискува да загуби значителна част от предвидените по програмата 880 млн. евро, се посочва в съобщението на ЕК.

Все пак от комисията подчертават, че новото правителство е предприело действия за подобряване и ускоряване на усвояването на европейските средства. Реформите във водния сектор например, които дават на общинските власти по-голяма роля в планирането и реализирането на проектите, се очаква да ускорят изпълнението на проектите за водно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още