IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Енергийна ефективност“ финансира проекти с 6 млн. лв. за 9-те месеца

Фиксираната годишна лихва по кредитите на фонда е между 6% и 9% за общини, болници и висши учебни заведения и между 7% и 10% за фирми и физически лица

13:12 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд „Енергийна ефективност“ финансира проекти с 6 млн. лв. за 9-те месеца

За деветте месеца на 2009 г. Фонд „Енергийна ефективност” (ФЕЕ) одобри финансовото подпомагане чрез кредити или гаранции на 19 проекта с над 6 млн. лв., като проектите са на обща стойност 9,35 млн. лв., съобщиха от фонда.

Проектите са главно на общини, болници и частни фирми и целят подобряване на енергийната ефективност чрез реконструкция на съществуващи сгради, в т.ч. подмяна на енергоизточник, на дограма или изолация на фасади и покриви и др.

По одобрените проекти вече са подписани 12 договора за кредит и 2 договора за гаранции. По тези договори ФЕЕ предоставя заемно финансиране от около 4 млн. лв.

Фиксираната годишна лихва по кредитите на фонда е между 6% и 9% за общини, болници и висши учебни заведения и между 7% и 10% за фирми и физически лица, със срок на изплащане до 5 години. Изискваното собствено участие на кредитополучателите е от 10% до 25% в зависимост от схемата на финансиране. Кредитите са на стойност от 30 хил. лв. до 3 млн. лв.

От тази година ФЕЕ предоставя също т.нар. мостово финансиране за проекти за енергийна ефективност по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие” и ОП „Конкурентоспособност”.

От създаването си през 2005 г. досега ФЕЕ е финансирал 74 инвестиционни проекта за въвеждане на енергийна ефективност в общини, болници, университети, и др. в размер на 20,7 млн. лв., като общата стойност на изпълнените проекти е над 30,7 млн.лв.

Фондът „Енергийна ефективност“ е създаден през 2005 г. със Закона за енергийна ефективност като юридическо лице независимо от държавните институции. Оперативното му управление се осъществява от избран с тръжна процедура фонд мениджър – консорциумът Еконелер-ЕнЕфект-Елана (ЕЕЕ), който се състои от канадската консултантска компания Еконелер Интернешънъл, българският Център за енергийна ефективност ЕнЕфект и Елана Холдинг. Средствата за фонда са дарени от Глобалният екологичен фонд на ООН, администриран от Световна банка; правителството на Австрия; правителството на България и частни български дарители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още