IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парите по ФАР остават замразени

От общо около 1,4 млрд. евро по трите предприсъединителни програми сме успели да усвоим само 488 млн. евро

22:22 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парите по ФАР остават замразени

Парите по предприсъединителната програма ФАР остават замразени, става ясно от доклад на Европейската комисия за управлението на средствата от европейските фондове в България и Румъния.

От Брюксел констатират слабости в процеса на усвояване на европейски средства, чести случаи на конфликт на интереси и нерегламентирана намеса във възлагането и изпълнението на договорите.

От общо около 1,4 млрд. евро, които е трябвало да усвоим по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД, сме се възползвали от 488 млн. евро. Общо 260 млн. евро по ФАР са загубени заради изтичането на срока на програмата, а 90 млн. евро остават замразени.

За Румъния преди присъединяването към Общността са били заделени 3 млрд. евро, като страната е усвоила над 2,8 млрд. евро.

От доклада става ясно още, че предстои да бъде направена проверка на България за това как са харчени парите от фонда за подготовка за присъединяване към Шенген. Ако бъдат открити нередности, ще трябва да връщаме отпуснатите ни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още