IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От 2010 г. търговските банки ще рефинансират проекти в селските райони

До края на ноември предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество между банките и фонда

14:17 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
От 2010 г. търговските банки ще рефинансират проекти в селските райони

От началото на 2010 г. с финансов ресурс на ДФ „Земеделие” може да се рефинансират от търговските банки проекти по Програмата за развитие на селските райони. Това ще стане възможно, ако до края на ноември бъде подписан меморандум между Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция и банките.

До две седмици ще има работен вариант на меморандума, се посочва в съобщение на фонда, чиито представители са имали работна среща днес с Министерство на земеделието и храните и Асоциацията на банките в България.

За изграждане на сътрудничеството в тази сфера представителите на министерството и фонда и изпълнителните директори и директори по кредитиране на 16 търговски банки се договориха на среща, проведена на 17 септември.

На днешната среща заместник-изпълнителният директор на фонд Земеделие Светослав Симеонов е информирал представителите на банките, че ръководството на Фонда заедно с МЗХ е предложило в бюджета на институцията за 2010 г. да се заложат 100 млн. лв., които да се използват за рефинансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Точният размер на финансовия ресурс ще бъде определен след разговори с Министерството на финансите, като той ще зависи и от възможностите на държавния бюджет за следващата година.

До края на годината трябва окончателно да се изчисти и конкретната схема, по която на банките ще се предоставя финансов ресурс, с който те от своя страна да кредитират кандидати по европейската програма. Самата схема ще може да се приложи реално от януари догодина, след като стане ясно и с какви средства ще разполага ДФ „Земеделие” за целта. Следващата работна среща между представителите на търговските банки, ДФ „Земеделие” и МЗХ ще се проведе на 23 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още