IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Красива България“ с дефицит от 7,4 млн. лв.

Същевременно тази година за реклама на проекта са похарчени 400 хил. лв., което според социалния министър не е било необходимо

11:58 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Красива България“ с дефицит от 7,4 млн. лв.

По проекта „Красива България“ към август тази година са сключени договори от предишното правителство, които превишават със 7,4 млн. лв. предварително определения бюджет на проекта, съобщи днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той обясни, че предварително определеният бюджет за 2009 г. към началото на годината по проекта е бил 43,3 млн. лв., а към април във връзка с намаляване на разходите на министерството той става 37,2 млн. През август новото правителство намалява бюджета на „Красива България“ на 27,9 млн. лв.

Към края на април сключените договори по проекта са на обща стойност 41,9 млн. лв. за общо 314 проекта.

Младенов съобщи, че същевременно тази година за реклама на проекта са изразходени 400 хил. лв., което по думите му не е било необходимо, тъй като бенефициенти са основно общини, които са запознати с проекта.

Извършената проверка от инспектора на социалното министерство е констатирала, че вече бившият изпълнителен директор Станимир Колев се е разпореждал със средствата, без да има адекватен контрол, а много решения за финансиране на общини по проекта са взимани без присъствието на управителния орган на „Красива България“.

По думите на Младенов някои от финансираните проекти не отговарят напълно на изискванията, а други са с малка социална значимост и не е било необходимо да бъдат финансирани с държавни средства. Социалният министър посочи още, че в някои случаи според проверката няма доказателства за част от платените материали, че действително са доставени. Освен това, в много случаи, каза още Младенов, при реализиране на проектите не са назначавани този брой безработни лица, какъвто е било предварително указано.

Във връзка с изброените нарушения социалното министерство ще предостави на прокуратурата съответните документи, по които основно лице, което носи отговорност, е Станимир Колев.

Младенов съобщи още, че новото ръководство на министерството вече е развалило 15 предварителни договори по „Красива България“ на обща стойност 6 млн. лв., които смята за нецелесъобразни.

Днес стана ясно, че започва набирането на документи от общините за създаване на т. нар. социални трапезарии, които ще действат за периода от 1 декември 2009 до 31 март 2010 г. Средствата по програмата са общо 2,14 млн. лв. и са останали от средствата, определени от предишното правителство по програмата за безплатни посещения на пенсионери на море.

Обядът от социалните трапезарии се отпуска за регистрирани социално слаби хора, възрастни с ниски доходи и семейства без никакви доходи. За една социална трапезария в зависимост от големината на общината се предвижда да бъдат отпускани от 5 хил. до 30 хил. лв. общо за периода. Очаква се да бъдат обхванати до 100 хил. човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още