IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще рекултивират депото в Долни Богров, в Пловдив не искат софийски боклук

Жителите на пловдивски села възнамеряват да блокират с жива верига камионите с отпадъци от София, за сметището в с. Цалапица

15:09 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ще рекултивират депото в Долни Богров, в Пловдив не искат софийски боклук

Заместник-кметът на Столичната община по околна среда Мария Бояджийска утре ще закрие официално проекта „Подготовка на инвестиционен проект за закриване и рекултивация на депо за битови отпадъци – с. Долни Богров", съобщиха от община София.

По проекта е подготвена документация, която отговаря на изискванията за кандидатстване и одобрение за финансиране по оперативна програма (ОП) „Околна среда“, и в резултат на това - да бъде реализиран инвестиционния проект за закриване и рекултивация на депо за битови отпадъци - с. Долни Богров.

Проектът е един от първите, финансирани от ОП „Околна среда" и е на стойност 234 хил. лева.

По-късно ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на рекултивацията на депото. Стойността на този проект ще е близо 27 млн. евро, като се очаква от тях 8,5 млн. евро да бъдат финансиране от ЕС.

Депото в Долни Богров е функционирало в периода 1972-1995 година на площ от 427 дка. След скъсването на дигата на река Лесновска през 2005 г., общата площ на депото е увеличена на 600 дка, които в момента са залети от водите на реката. Затова първата стъпка ще е възстановяване на дигата, а след това ще последва рекултивацията на самото депо.

Същевременно днес от пловдивските села Оризаре и Кадиево съобщиха, че жителите им възнамеряват да блокират с жива верига камионите с отпадъци от София, които се пренасят до сметището на с. Цалапица.

Председателят на инициативния им комитет Красимир Моллов посочи, цитиран от БТА, че на километър от сметището се усеща силна миризма. Според него причината е, че балите, които се извозват, са престояли повече от 4-5 години и след като бъде подпалена, разложената биомаса предизвиква алергични обриви, астматични пристъпи и белодробни поражения.

На селата Оризаре и Кадиево се обещават пари за изграждане на канализационна мрежа и други компенсации, добави Моллов.

Хората обаче искат нормална околна среда, заяви Васил Къдринов, член на изпълнителния съвет на партия „Зелените". Той съобщи, че партията подготвя петиция до Европейския парламент, в която се твърди, че сметището не отговаря на стандартите на ЕС, самозапалва се често и обгазява Пловдив и близките селища с вредни вещества.

В петицията се настоява планът на правителството за транспортиране на 100 хил. тона отпадъци от София да бъде отменен, а сметището да бъде затворено и рекултивирано, като се ускори изграждането на по-съвременни съоръжения за преработка на битови отпадъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още