IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преговаряме с ЕИБ за заем от 1 млрд. евро за инфраструктурни проекти

Парите ще са за съфинансиране по ОП „Транспорт“. По ФАР ще трябва да връщаме 32 млн. евро

12:43 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преговаряме с ЕИБ за заем от 1 млрд. евро за инфраструктурни проекти

Бяха проведени първоначални разговори с представители на ръководството на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за отпускане на кредит за България в размер на около 1 млрд. евро. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Той беше в състава на делегацията, която замина с премиера Бойко Борисов за срещи с председателя на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисари в Брюксел на 9 и 10 септември.

Средствата ще бъдат предназначени за национално съфинансиране по оперативна програма (ОП) „Транспорт“, а също и за финансиране на големи инфраструктрни проекти, които ще се осъществят извън рамките на тази програма. Сред големите проекти по ОП „Транспорт“ са автомагистралите Тракия и Струма, а също така и електрификацията и ремонтът на някои ж.п. отсечки.

Министърът допълни, че е възможно да се водят подобни преговори със Световната банка.

По думите на заместник-министъра Лиляна Павлова по всяка вероятност ще се наложи връщане на около 32 млн. евро по програма ФАР.

Тя посочи, че става въпрос за около десетина пътни проекта, сключени в периода юли 2007 – юни 2008, когато според ЕК не е имало достатъчен предварителен контрол. Технически сумата няма да бъде пряко върната от бюджета, а ще се прихване от комисията, когато ни се изплащат траншове по други проекти.

Министър Плевнелиев посочи, че като цяло действията на нашата страна през последния месец са високо оценени от ЕК, особено що се отнася в борбата за пресичане конфликта на интереси. Комисията разглежда много положително и желанието на българската страна за подобряване на комуникацията с нея на всички нива.

Той допълни, че ни е даден кредит на доверие от страна на ЕК, който е за около половин година, в който срок България да покаже, че може да представя качествени проекти по оперативните програми.

По отношение на ИСПА министърът съобщи, че в Брюксел са били коментирани конкретни проекти. Стремежът е изпълнението на проектите по програмата да бъде удължено по принцип с две години, но това ще е максималният срок, като за всеки отделен проект след преразглеждането и одобряването му ще бъдат уточнени конкретни срокове за изпълнение, които могат да бъдат например половин или една година. Този въпрос по всяка вероятност ще се реши през декември, когато заседава Комитетът по наблюдение към ИСПА.

Във връзка с журналистически въпрос Росен Плевнелиев уточни, че продължават да се разглеждат общинските инфраструктурни проекти, които се изпълняват с държавни средства. По думите на министъра за част от проектите ще се водят преговори със строителните фирми за намаляване на вече договорената цена за изпълнение. По други проекти обаче изцяло ще отпадне държавното финансиране и те ще бъдат замразени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още