IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакаме „размразяване“ на спрените пари по САПАРД на 10 септември

Според земеделския министър ще бъде направено всичко възможно за усвояването на отблокираните средства до края на годината

15:43 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чакаме „размразяване“ на спрените пари по САПАРД на 10 септември

Очаква се 140 млн. евро по предприсъединителната програма САПАРД да бъдат отблокирани на 10 септември след срещата между премиера на България Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните, потвърждавайки информация в медиите за възможно освобождаване на спрените средства.

Тази възможност е станала ясна при срещата в Брюксел на министъра на земеделието Мирослав Найденов и еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боел, на която Найденов е запознал еврокомисаря с изпълнените ангажименти, поети от страната ни по програма САПАРД и „екшън плана“ по Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) от страна на новото правителство и ръководство на министерството.

Еврокомисар Боел се е съгласила, че са изпълнени всички изисквания за „размразяването“ на спрените средства и като важен напредък е посочила смяната на ръководството на Държавен фонд „Земеделие“.

Ключово за положителното решение на ЕК е решението на кабинета да включи в книгата на длъжниците изпълнителите на 98 проекта по САПАРД, определени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), като съмнителни. След очакваното разблокиране на парите, ще бъде направено всичко възможно за усвояването им до края на годината, е посочил още министър Найденов.

Същевременно говорителят на еврокомисар Боел е уточнил, цитиран от БТА, че по вече представени в Европейската комисия проекти по САПАРД плащанията се възстановяват, като в случая става дума за 19 млн. евро.

По други 90,6 млн. евро, от които над 80 на сто са свързани с трите блокирани досега мерки по програмата, трябва да бъдат представени проекти и внесени искания за плащания в ЕК до края на годината, за да бъдат съфинансирани от Европейския съюз. В противен случай средствата ще бъдат загубени за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още