IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плугчиева: Няма опасност за загуба на средства по оперативните програми

До 21 ноември тази година е крайният срок, в който България трябва да отстрани пропуските

13:19 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Плугчиева: Няма опасност за загуба на средства по оперативните програми

Няма опасност за загуба на средства по оперативните програми, каза на пресконференция депутатът от Коалиция за България и бивш вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, Меглена Плугчиева.

До 21 ноември тази година е крайният срок, в който България трябва да отстрани пропуските и да получи положителна оценка за съответствието на оперативните програми, за да се продължи с междинните плащания, посочи Плугчиева, цитирана от БТА.

Тя отправи апел към правителството да се координират управляващите органи и одитният орган и да се изпрати информация за направените корекции по оперативните програми.

От 340 оперативни програми на 27-те страни членки само 190 са получили положителна оценка за съответствието от Европейската комисия, българските оперативни програми са от останалите 150, заяви Плугчиева.

Тя добави, че няма опасност от връщане на средства от авансовите плащания. По думите й ресурсът от авансови плащания за България е 634 млн. евро, от които към момента са разплатени 130 млн. евро.

Бившият вицепремиер посочи, че за периода 2007 - 2009 г. България има да усвоява 2,609 млрд. евро, а към 15 юли т.г. проектните предложения са за 2,388 млрд. евро. Тя добави, че направените плащания са на стойност 289 млн. евро плащания, а сключените договори по оперативните програми са 50,62 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още