IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС обединява сили в борбата с ДДС-измамите

Нова специализирана структура ще даде възможност за бърз обмен на точна информация по ДДС между всички страни в Общността

14:37 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС обединява сили в борбата с ДДС-измамите

Европейската комисия предложи днес да бъде създадена специализирана структура Еврофиск, с която в Европейския съюз да се води борба срещу данъчните измами и най-вече с измамите с данък добавена стойност (ДДС). Предложението се съдържа в искане на комисията за промяна на приетата и действаща Регулация за административно сътрудничество в областта на ДДС.

„Моята цел е на данъчните власти в страните от Европейския съюз да бъдат осигурени всички възможни технически и законови средства за борба с измамите с ДДС, които се извършват навсякъде в съюза. Така данъчните власти в една страна членка ще могат да защитават данъчните приходи в друга като свои собствени“, заяви комисарят за митническата и данъчната политика Ласло Ковач.

Създаването на Еврофиск ще даде възможност за бърз обмен на точна информация по ДДС между всички страни в Европейския съюз, както и изготвяне на по-цялостна оценка на риска и на стратегически анализи.

Това трябва да помогне на страните членки да реагират бързо и навреме за спиране на измамите и разкриване на нарушителите, заяви говорител на Европейската комисия.

Той не бе в състояние да даде точна оценка колко средства се изпаряват от бюджета на Европейския съюз годишно заради мащабните измами с ДДС. Очевидно е обаче, че проблемът е много голям. Когато Ерофиск заработи и започне обменът на данни, тогава и самият проблем ще бъде очертан много по-ясно, отбеляза говорителят.

Предложението трябва да бъде одобрено от страните членки на Европейския съюз и в Европейския парламент, за да се задейства. Европейската комисия очаква това да стане „възможно най-бързо“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още