IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделското министерство е осигурило средства за субсидии на животновъдите

Средствата в размер на 61 млн. лева са гарантирани

17:22 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделското министерство е осигурило средства за субсидии на животновъдите

Има осигурени средства и изплащането на субсидии за глава животно трябва да започне до края на годината, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Животновъдство”.

Средствата в размер на 61 млн. лева са гарантирани и няма да има пречка за тяхното усвояване веднага, след като бъде напълно готова Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти, се посочва в съобщението на министерството.

Освен това ще се търси възможност и за предоставяне на допълнителни средства по Програмата за развитие на селските райони за модернизиране на стопанствата. Ще продължи воденето на преговори с ЕК и ще се търсят варианти за отлагане на срока, определен до края на годината, в който трябва да бъдат затворени всички ферми, които не отговарят на хигиенните изисквания за производство на качествено мляко.

Животновъдите подкрепиха идеята на новото ръководство на министерството за създаване на гаранционен фонд, който да обслужва животновъдството и да подпомага фермерите при финансирането на проекти от търговските банки, както и да бъдат въведени ясни правила и срокове за усвояването на средствата от европейските програми.

Във връзка с изплащането на субсидиите за литър качествено мляко за 2009 г., Найденов увери фермерите, че в момента се извършва проверка на плащанията от ДФ „Земеделие” и там, където има възможност, те ще бъдат изплатени.

От бранша поискаха техни представители да участват в законодателните инициативи на МЗХ и в работни групи и комисии, свързани с промяна на нормативната уредба, което съвпада със заявените приоритети на новото ръководство на министерството.

Браншовите организации поискаха също така земи от Държавния и от общинския поземлен фонд да бъдат отдавани с предимство на хора, занимаващи се с животновъдство, за срок не по-малък от 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още