IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отстраниха от длъжност директора на дирекция „Развитие на селските райони”

Мирослава Георгиева е отстранена заради извършени от дирекцията нарушения

15:50 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отстраниха от длъжност директора на дирекция „Развитие на селските райони”

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е отстранил от длъжност директора на дирекция „Развитие на селските райони” Мирослава Георгиева, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). 

Найденов е взел решение за отстранението на Георгиева, след като е получил доклад от ДАНС, в който са констатирани нарушения от страна на Държавен фонд „Земеделие” и дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ.

Характерът на установените нарушения - това дали те са административни или наказателни, тепърва ще бъде изясняван. Разпоредена е и проверка по отношение на констатациите на ДАНС във връзка с извършените замени на земеделски земи.

Мирослав Найденов твърди, че старото ръководство на МЗХ не е предприело никакви действия по отношение на предоставения доклад от ДАНС и констатираните в него нарушения. Ръководството на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция ще бъде сменено на първото заседание на управителния съвет на ДФ „Земеделие”, което се очаква да бъде проведено до края на седмицата, припомнят от МЗХ.

До края на септември трябва да се актуализира кадастъра на ортофото снимките на земеделските парцели. В противен случай, според Найденов, 700 млн. лв. по линия на директните плащания на площ ще бъдат поставени под въпрос от страна на Европейската комисия.

По думите на министъра до момента все още не е стартирала обществената поръчка за извършване на заснемането на земеделските парцели. Процедурата за заснемане или закупуване на снимки ще бъде стартирана от средата на месеца с решение на Министерски съвет.

Като един от основните си приоритети от ръководството на МЗХ посочват финализирането на Идентификационната система за плащане на глава животно. Найденов е издал заповед, с която са закупени 1100 компютъра на ветеринарните лекари, за да въвеждат данните на животновъдите. По думите на министъра след това предстои изграждането на интерфейс връзка между системите на Национална ветеринарномедицинска служба и ДФ „Земеделие”, за да започне изплащането на субсидиите на фермерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още