IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 18% от българите напълно сигурни за работата си в следващите месеци

Преди три години този дял е 31%

12:02 | 28.07.09 г.
Само 18% от българите напълно сигурни за работата си в следващите месеци

Само 18% от българите са напълно сигурни, че ще успеят да запазят работата си в следващите няколко месеца за разлика от 40% общо за Европейският съюз, показват данни на Евробарометър. На същия въпрос три години по-рано утвърдителен отговор дават 31% от българите, като тогава тази стойност за страните от Европейския съюз (ЕС) е 50%. 

Проучването показа още, че една трета от работещите европейци са „много загрижени“, че може да загубят работата си в резултат на финансовата криза.

На въпрос какви качества трябва да притежава човек, за да оцелее в днешните условия 53% от българите посочват професионален опит, а полето е отметнато от общо 54% от европейските граждани. Характеристиките, които българите считат за важни и които се различават от средните стойности за блока, се отнасят до способността за адаптиране и езиковите умения. Първото е отбелязано от 17% от българите, като общо за ЕС е 34%, а владеенето на езици се смята за решаващо в днешните условия от 25% от българите, докато стойността за ЕС е по-малка – 17%.

Отношението към дейностите на Европейския съюз в сферите на заетостта и социалното дело се различава на ниво държава и на ниво група от държави. Само 9% от българите казват, че това, което виждат, четат или чуват за тези дейности, е отрицателно, докато този процент общо за страните от съюза възлиза на 26%.

За съществуването на Европейския социален фонд са наясно 33% от българите, като за ЕС запознатите са 32%.

Проучването е проведено в България между 27 май и 8 юни, като за целта са били интервюирани 1009 души. В рамките на ЕС броя на анкетираните възлиза на 26 756 и изследването е продължило между 25 май и 17 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още