IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят спешно последните 2 оценки за съответствие по оперативните програми

Плугчиева повтори, че очаква решение за САПАРД през септември

18:11 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Готвят спешно последните 2 оценки за съответствие по оперативните програми

Към момента оценките за съответствие на управляващите органи на пет от 7-те оперативни програми, изготвени от Одитната агенция, са изпратени за одобрение на ЕК, посочи вицепремирът в оставка Меглена Плугчиева след работна среща днес с ръководствата на управляващите органи на оперативните програми (ОП) и фонд „Земеделие“.

В заключителна фаза е и положителната оценка за съответствие на управляващия орган по ОП „ Регионално развитие“ и тя много скоро също ще бъде изпратена в Брюксел. Има някои последни въпроси за уточняване по оценката за съответствие на управляващия орган по ОП „Околна среда“, които се очаква да бъдат „изчистени“ до края на месеца и оценката да бъде изпратена в Брюксел, допълни вицепремиера.

Срокът за одобрението на оценките за съответствие от ЕК изтича в края на годината, като това става в зависимост от изтичане на 2-годишния период от датата, когато е одобрена от ЕК дадена ОП (от тази дата бяха възможни плащания по проектите), т.е. този срок изтича първо за ОП „Конкурентноспособност“. В случай на закъснение с оценките за съответствие от наша страна или ако те не бъдат потвърдени от Брюксел, България губи възможността за авансови плащания по дадената оперативна програма, които средства са общо 700 млн. евро. 

Решението на Европейската комисия (ЕК) относно отблокирането на спрените пари по предприсъединителната програма САПАРД по всяка вероятност ще бъде взето през септември, припомни Плугчиева, при положение че в началото на юни тя беше изразила оптимизъм, че това ще стане през юли.

Плугчиева уточни, че на 15 юни от наша страна е изпратена цялата информация от проверките на всичките 98 проекта, кандидатстващи по програмата, за които е имало съмнения. За 26 от проектите обаче, има известно разминаване в оценките на фонд „Земеделие“ и ОЛАФ, което според представителите на фонда е техническо, затова у нас следващата седмица се очаква да дойдат представители на ЕК на експертно ниво за уточнения.

По думите на Плугчиева отблокирането на средствата по време на икономическа криза е много важно, особено като се има предвид, че през март от държавния бюджет бяха отпуснати 100 млн. лева за плащания по коректни проекти по САПАРД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още