IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР предоставя още 35 млн. евро заем на фонд ФЛАГ

Очаква се усвояването на заема да започне през последното тримесечие на годината

14:54 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР предоставя още 35 млн. евро заем на фонд ФЛАГ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави втори заем от 35 млн. евро на Фонда за органите за местно самоуправление в България (ФЛАГ), съобщи правителствената информационна служба.

Това предвиждат утвърдените днес от правителството в оставка изменения в писмо за подкрепа на „Инфраструктурен проект на ФЛАГ", които са свързани с подписването на второ заемно споразумение с банката.

През декември 2008 г. бе подписано първото споразумение с ЕБВР, което е също за 35 млн. евро. Средствата се използват за отпускане на заеми за общините и местните дружества за комунални услуги (главно ВиК), които кандидатстват за безвъзмездни средства от ЕС по програмите на Кохезионния и структурните фондове.

До 3 юли тази година във ФЛАГ са постъпили заявки за кредитиране на проекти на обща стойност 79 млн. лева. Сключените вече договори са за 33,5 млн. лева, а останалите предложения са в процес на оценка.

Очаква се усвояването на втория заем да започне през последното тримесечие на годината. Общият разполагаем кредитен ресурс на ФЛАГ за 2009 г. ще достигне 200 млн. лева.

Основната задача на фонд ФЛАГ е да подпомогне подготовката на проектите, кандидатстващи за средства от ЕС, в т.ч. изготвяне на икономически анализи, екологични оценки, апликационни форми, и да осигури „мостово“ финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още