IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансират с 3,5 млн. евро проекти за енергийна ефективност на домакинства

Кредитополучателите ще получат безвъзмездна помощ до 20% от стойността на проекта

12:54 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Финансират с 3,5 млн. евро проекти за енергийна ефективност на домакинства

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на ПроКредит Банк (България) заем от 3,5 млн. евро за финансиране на проекти на домакинствата за намаляване загубите на електроенергия и разходите си за потребление, съобщиха от финансовите институции.

Средствата, отпуснати по кредитната линия, ще бъдат използвани като заеми на физически лица за изпълнение на мерки като поставяне на вътрешна и външна изолация на техните домове, закупуване на печки и котли на биомаса, слънчеви колектори за подгряване на вода, ефективни газови котли и термопомпи.

Този проект е продължение на успешно оползотворената първоначална кредитна линия за енергийна ефективност от 10 млн. евро, която бе отпусната на ПроКредит Банк през 2006 г., се посочва в съобщението.

Както и при предишната кредитна линия от ЕБВР кредитополучателите ще получат безвъзмездна помощ до 20% от стойността на проекта за подобрение на енергийната ефективност на техния дом след приключването му. Тези стимули ще бъдат финансирани със средства от Международен фонд “Козлодуй”.

Новата кредитна линия е за срок от 5 години с 2 години гратисен период.

От започването на дейността си в България, ЕБВР е инвестирала над 1,8 млрд. евро в над 120 проекта в сферата на финансовите услуги, инфраструктурата и енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още