IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондация Буров: Вече не бихме участвали в проекти по еврофондовете

Много трудности са създадени от българска страна чрез Постановление 55 на Министерски съвет, уточни директора на фондацията

17:46 | 15.07.09 г.
Фондация Буров: Вече не бихме участвали в проекти по еврофондовете

Фондация Атанас Буров е изпълнила проект по оперативна програма Административен капацитет с име „Повишаване на знанията и уменията за качествена и ефективна комуникация при разкриване на информация пред държавните регулаторни органи и инвестиционната общност”, с партньорството на Българската асоциация по връзки с инвеститорите (БАВИ), съобщиха на пресконференция днес от двете организации.

Проектът е на стойност 331 608,71 лв., но ще бъде вместен в сумата от 300 хил. лв., поради икономии от командировки в страната и чужбина, по-евтини обучения и по-малки непреки разходи, уточниха от Фондацията.

„Имаше две процедури за неправителствени организации по оперативна програма Административен капацитет и след като те изтекоха няма да има нови, за което аз се радвам“, заяви директорът на Фондация Атанас Буров, Михаил Стоянов.

По думите му за разлика от предприсъединителните фондове, по оперативните програми има значителни трудности при усвояването, много от които наложени от българска страна с постановление 55 на Министерски съвет. В постановлението например е написано, че се изисква договор и фактура към договора за всеки разход, което например за пощенски марки и за много други разходи е трудно реализируемо, тъй като трудно се сключва специален договор.

Тъй като по тази програма първо се осъществяват разходите и след 2 месеца Европейския съюз ги изплаща, е нужно финансиране от самия осъществяващ проекта. За целта Фондация Буров е помолила членовете си да внесат по-рано членския си внос, а също така е теглила мостов банков кредит. „До последно не знаехме дали разходите ни ще бъдат възстановени“, уточни Стоянов.

Резултатите от проекта са изграждане на библиотека по връзка с инвеститорите, която е достъпна безплатно в интернет, като такива библиотеки има само в САЩ и Австралия.

Проведено е и обучение на 100 участници, от които 20 от членове на фондация Буров, 47 от членове на БАВИ, 19 млади кадри и 14 от други неправителствени организации, включително 6 от БАУД и 8 от БАЛИП. 63% от обучаваните са жени.

Най-интересни и полезни теми според обучаваните са съдържание на разкриваната информация и кризисни комуникации.

По изготвената програма за обучение ще бъдат извършвани обучения в следващите години, заяви Богомила Христова, председател на БАВИ. Изготвената програма включва методология, форма на обучение, учебен план, учебно помагало, презентации и тест.

По проекта е осъществена и кръгла маса с над 100 участници, включително старото и новото ръководство на КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още