IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия подновява финансирането за новите членки на ЕС

Размерът на средствата все още се уточнява

11:52 | 14.07.09 г.
Норвегия подновява финансирането за новите членки на ЕС

Норвегия, Исландия и Лихтенщайн се очаква да стартират нова петгодишна схема за финансиране на енергийни, социални и проекти в областта на демокрацията в най-бедните страни на блока.

„Напредваме бързо и се надяваме да финализираме преговорите преди лятната ваканция“, казва говорител на норвежката мисия в ЕС, цитиран от EUobserver.

Норвегия участва най-активно в преговорите с Европейската комисия, като страната финансира 97% от настоящите общо 1,3 млрд. евро, предназначени за 12-те най-нови членки на ЕС, както и Гърция, Португалия и Испания.

Наред с подновяването на схемата, която приключи през април, Осло преговаря и за по-големи експортни квоти на европейския пазар за рибните си продукти.

Очаква се отпуснатите средства да бъдат с по-голям размер, но точната сума все още се обсъжда. От комисията отказват да дадат коментар преди приключване на преговорите.

Норвегия е направила опит да отстрани Гърция, Португалия и Испания от следващата схема и да пренасочи средствата към новите и по-бедни страни в Общността. Но тъй като трите страни все още получават евросредства за някои от най-бедните си региони, за да догонят останалите икономики от блока, Норвегия не е успяла напълно да ги зачеркне от списъка.

Страната предприема действия в тази посока още през 2004 г., когато увеличи помощите си близо десет пъти, но отдели средствата в самостоятелен фонд, който изключва Испания, Гърция и Португалия.

По тази програма се приемат проекти само от Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Литва, Латвия, Кипър и Малта, а от 2007 г. - от България и Румъния.

Програмата, по която донори са също Исландия и Лихтенщайн, приема и испански, гръцки и португалски проекти наред с тези от 12-те нови членки на съюза.

И двата фонда са управлявани от един и същи финансов офис, базиран в Брюксел. Проектите са подобни на тези, финансирани съгласно регионалната политика а ЕС, но се фокусират в по-голяма степен върху околната среда, енергийната ефективност, насърчаване на демократичността, неправителствените организации и въвеждане на изисквания за шенгенската зона.

Крайният срок за представяне на проектите беше 30 април 2009 г., но плащанията по тях ще продължат до 31 декември 2011 г.

Най-големият бенефициент по двете програми е Полша, получила над половин милион евро, следвана от Унгария (със 127,4 млн. евро), Чехия (104 млн. евро) и Румъния (91,4 млн. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още