IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК одобри преработени критерии за оценка на проекти във водния сектор

ЕК е одобрила и извършения до момента от Управляващия орган на ОП „Околна среда” преглед на проектите с договор във водния сектор

14:49 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри преработени критерии за оценка на проекти във водния сектор

Европейската комисия е изразила одобрение за предлаганите от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) преработени критерии и процедури за подготовка и оценка на проекти във водния сектор по ОП „Околна среда”, съобщиха от ведомството.

Те са били представени на среща в Брюксел от представители на ръководството на Управляващия орган на ОП „Околна среда” на среща с Карстен Расмусен, ръководител на отдел „България” в Главна дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия и негови колеги. В срещата са участвали и експерти от ДЖАСПАРС, които също са подкрепили конкретните технически предложения на МОСВ.

ЕК е одобрила и извършения до момента от Управляващия орган на ОП „Околна среда” преглед на проектите във водния сектор, за които има сключени договори за финансиране от европейските фондове и е гласувала доверие той да бъде довършен от експертите на МОСВ, се посочва в съобщението.

Преработените критерии дават допълнителни гаранции, че ще бъдат финансирани проекти, които са добре обосновани икономически и приоритетни от екологична гледна точка. Подобрява се ефективното разходване на средства по Оперативната програма до разработването и приемането на генералните планове и инвестиционните програми с възприемането на водещ принцип на стратегическите инвестиции и решения. Той гарантира финансиране на проекти и решения, които са безусловно належащи и ще имат най-значима екологична полза.

От МОСВ подчертават, че решението на ведомството е наложено след санкция на Брюксел за спиране на проекти във ВиК сектора. Няма спрени проекти по ОП „Околна среда”, всички договори за 29 проекта за изграждане на водна инфраструктура и 157 договора за техническа помощ в сектор „Води” се изпълняват успешно и по тях се извършват плащания, се посочва в съобщението.

Плащания не се извършват само по проекта на община Дулово, който е временно замразен от Управляващия орган на ОП „Околна среда” до изясняване на жалбите относно проведена обществена поръчка за избор на строител, както и заради установено при проверка от МОСВ системно неизпълнение от общината на задълженията й във връзка с докладването на напредъка по подписания договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и неизпълнение на условията и мерките за намаляване и предотвратяване на риска.

Механизмът за контрол на разходите по проектите на ОП „Околна среда” е надежден и включва проверки на достоверността на всеки един разход. Разходи, които не бъдат доказани като достоверни, няма да бъдат възстановявани, подчертават още от министерството.

Новите критерии и процедура за подготовка и оценка на проекти във водния сектор на първо място ще бъдат приложени към всичките 201 проекта, регистрирани по последните две процедури за изграждане на водна инфраструктура – едната за населени места с над 10 000 еквивалент жители, другата – за населени места от 2000 до 10 000 еквивалент жители. МОСВ има готовност да обяви нови процедури, по които да бъдат внесени отново актуализираните проекти от посочените две процедури, както и нови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още