IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК може да ни санкционира за закъснението при строежа на депа за отпадъци

От над 50 депа, които трябва да са готови до 16 юли, строежът на 22 още не е започнал

14:41 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК може да ни санкционира за закъснението при строежа на депа за отпадъци

Не е изключено Европейската комисия да наложи санкция на България заради забавянето при изграждането на регионални депа за битови отпадъци в страната, отговарящи на изискванията на съответната директива на ЕК.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев, който представи пред журналисти основните моменти в отчета на МОСВ за изграждането на депа за битови отпадъци.

Според поетите от страната ни ангажименти към ЕС тези депа би трябвало да са готови до 16 юли тази година, но към момента функционират само 30 регионални депа, а до края на годината ще бъдат изградени още три депа – в Пловдив, Кърджали и Златица. Строежът на останалите 22 депа, които също трябваше вече да са готови, още не е започнал.

В близките дни ще бъдат закрити 76 общински депа за отпадъци. От оставащите 115 депа трябва да се прецени кои ще бъдат закрити и кои ще функционират още година-година и половина, т.е. до изграждането на регионални депа по европейските критерии. За продължаване функционирането на старите депа вече са подали заявки общините в Стара Загора и Бургас с мотива, че ще трябва да извозват голямо количество боклук на голямо разстояние.

Георгиев посочи, че министерството ще разреши продължаването на функционирането само на тези депа, които са с нисък риск за околната среда. В близките дни България ще уведоми официално ЕК на какъв етап е изграждането на депата, въпреки че по принцип от работни срещи експертите от ЕК знаят за изоставането от сроковете.

Именно в тази връзка ЕК може да ни наложи санкция, още повече, че по Оперативна програма „Околна среда“ са определени 60 млн. евро за подпомагане на закриването на всичките 203 стари общински депа. Георгиев посочи още, че за извозването на отпадъците общините ще трябва да отделят допълнителни финансови средства, като евентуално може да бъдат подпомогнати от държавата или да увеличат такса смет.

Според разчетите на правителството, съобразени с европейските изисквания, през 2010 г. трябва да бъдат рециклирани 17 на сто от битовите отпадъци и 20 на сто от строителните, през 2011 г. - по една четвърт от тези отпадъци, а през 2013 г. - по 33 на сто от битовите и 35 на сто от строителните, информира още Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още