IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разясняват на свещеници как да искат евросредства за обновяване на храмове

Мярката, която дава възможност за реконструкция и ремонт на сгради с религиозно значение, е с общ бюджет 166 млн. евро за 2007-2013

17:24 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разясняват на свещеници как да искат евросредства за обновяване на храмове

Експерти от Дирекция „Развитие на селските райони” към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) представиха на висши духовници от Българската православна църква възможностите за кандидатстване по мярката за обновяване и развитие на населените места на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР), съобщиха от МЗХ.

Въпросната мярка дава възможност за реконструкция и обновяване на обществени сгради с местно историческо и културно предназначение, както и за реконструкция и ремонт на сгради с религиозно значение и подобряване на прилежащите им пространства. По нея са предвидени общо 166 млн. евро за целия период на действие на ПРСР.

По думите на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов сума в размер на около 972,6 млн. евро, или 30% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., е предвидена за дейности извън земеделието, в това число и за обновяване на религиозни храмове в страната. Общият бюджет на ПРСР 2007 - 2013 г. е в размер на 3,24 млрд. евро.

Пример за успешен проект за обновяване на религиозен храм според Цветанов е реализираният такъв по предприсъединителната програма САПАРД на манастира „Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян” в с. Гигинци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още