IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мини Марица-Изток получават 15 млн. евро от ЕБВР за енергийна ефективност

Ефектът от проекта ще доведе до цялостно намаляване на енергийната консумация на минното дружество с 8-10%

17:50 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мини Марица-Изток получават 15 млн. евро от ЕБВР за енергийна ефективност

Споразумение за безвъзмездна помощ от 15,1 млн. евро за повишаване на енергийната ефективност на „Мини Марица-Изток” ЕАД ще бъде подписано утре в Раднево между ръководството на минното дружеството и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от Български енергиен холднинг (БЕХ), чието поделение е Мини Марица-Изток.

Грантът е част от средствата, отпуснати в рамките на Международен фонд „Козлодуй” (МФК). Общата стойност на проекта (със срок на изпълнение до 2011 г.) за рехабилитация в минното дружество е 21,4 млн. евро, от които 70% са безвъзмездно съфинансирани от МФК.

Целта на програмата за рехабилитация на "Mини Марица-Изток" е да се повиши енергийната ефективност и надеждност на работа, посредством намаляване на консумацията на електрическа енергия; подобряване на захранването с електроенергия; намаляване на загубите при пренос на електричество и оптимизиране на натоварването на минното производство.

Ефектът от проекта ще доведе до цялостно намаляване на енергийната консумация на най-голямото минно дружество за открит въгледобив в България с 8-10%. Това означава съкращаване на енергийното потребление на „Мини Марица–изток” ЕАД със 140 хил. MWh годишно. Освен това с въвеждането на модерна автоматизирана система за мониторинг и контрол ще се постигне допълнително енергоспестяване с още 5%.

Така непосредственият ефект от посочената безвъзмездна помощ за минното дружество на БЕХ, се равнява на увеличаване на капацитета на енергийното захранване с до 15-20 MW, което от своя страна ще понижи съществено електроенергийните загуби при пренос. Друга полза от успешното изпълнение на рехабилитацията ще бъде и значителното намаляване на нивата на изхвърляните въглеродни емисии.

Със средства в размер на 19,5 млн. евро, осигурени от Международния фонд за извеждане от експлоатация на АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ „Марица Изток 2” също ще има възможност да осъществи рехабилитационни дейности, свързани с опазване на околната среда, допълват от БЕХ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 24.06.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още