IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийното бъдеще в ЦИЕ под въпрос заради липса на кредитиране

Вероятността за остър недостиг на капацитет е доста голяма в момента, в който ръстът в икономиките в региона се възстанови

17:14 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийното бъдеще в ЦИЕ под въпрос заради липса на кредитиране

Недостигът на финансиране води до недостатъчни инвестиции в застаряващата енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), казват от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирани от FT.

Според институцията вероятността за остър недостиг на капацитет е доста голяма в момента, в който ръстът на икономиките в региона се възстанови.

По мнението на Рикардо Пулити, директор Енергетика и природни ресурси в ЕБВР, кредитори като самата банка не са в състояние да компенсират целия недостиг.

„Много от проектите, които видяхме да се осъществяват преди две или три години – вятърни паркове, газови генератори, трябваше да бъдат спрени, тъй като се нуждаят от финансиране за седем до 12 години“, казва той. „Не става дума за отделни проекти, а за цяла поредица от проекти, които бяха отложени поради липса на ликвидност, като много от тях дори не се обявяват, тъй като не се отразяват добре на балансите.“

Изказването му идва, след като от ЕБВР обявиха, че ще отпуснат на унгарската енергийна компания Mol финансиране за 200 млн. евро за завършването на проект за газохранилище в южна Унгария, което ще може да достави 45 млн. куб. м газ в продължение на 45 дена в случай на газова криза като тази от януари тази година. Наред с Унгария хранилището ще може да доставя газ и до Босна, Хърватска, Румъния и Сърбия, и ще намали зависимостта на региона от руския газ, транспортиран през Украйна.

Банката е инвестирала и 70 млн. евро в подобен проект в Хърватска, като такива проекти са запланувани и за Сърбия, Молдова и България.

„Опитваме се да гарантираме, че липсата на инвестиции в енергийни и природни ресурси в резултат от настоящите финансови условия няма да е проблем в момента, в който икономиката се задвижи отново“, казва Пулити.

До края на юни общият обем инвестиции на ЕБВР в енергийни проекти в Централна и Източна Европа ще достигне 1,2 млрд. евро, а до края на годината – 1,4 млрд. евро, което е почти двойно повече в сравнение с миналата година. Въпреки това липсата на финансиране се забелязва в целия сектор.

Наред с това ЕБВР увеличи и общото финансиране за региона тази година, за да се опита да смекчи ефекта от финансовата криза, сочи изданието. Банката смята да отпусне кредити в размер на 7 млрд. евро в сравнение с 5,1 млрд. евро през 2008 г., от които около половината са предназначени за изглаждане на затрудненията във финансовия сектор в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още