IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търгът за строителството на магистрала „Тракия” - до края на годината

Поставяме си за цел всички апликационни форми по ОП "Транспорт"да бъдат предадени за одобрение от ЕК до началото на 2010

13:09 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търгът за строителството на магистрала „Тракия” - до края на годината

Тръжните процедури за избор на изпълнител на строителството на автомагистрала „Тракия” (лот 2, 3 и 4) се предвижда да се проведат до края на годината, за да може най-късно в началото на 2010 г. да бъде сключен договор с фирмите и да започне самото изграждане. Това съобщи пред журналисти днес ръководителят на управляващия орган на оперативна програма (ОП) „Транспорт” Нели Йорданова.

Наскоро Комитетът за наблюдение на ОП „Транспорт“ разшири списъка с приоритетни проекти на програмата, включвайки и изграждането на магистрала „Тракия”, като индикативния размер на средствата е 350 млн. евро.

Това стана възможно, след като се реши, че няма да се строи лот 3 на магистрала „Струма”, тъй като поради сложния терен, само за него ще бъдат необходими около 600 млн. евро. Индикативната стойност за изграждането на 77 км от „Струма” (лот 1 и 4) е 250 млн. евро. Скоро започват тръжните процедури за изпълнител на магистрала „Струма”, ще се проведе за втори път и тръжната процедура за изпълнител на връзката на магистрала „Хемус” с околовръстния път на София с дължина 8,5 км, която е на стойност 32 млн. евро.

Общо средствата по ОП „Транспорт” за изграждане на пътна инфраструктура са близо 1 млрд. евро, а за изграждане на жп инфраструктура – 580 млн. евро.

В индикативния списък с приоритетни проекти, предвидени за финансиране по приоритетна ос за „Развитие на жп инфраструктурата” бяха включени преди 2 дни и проектът за рехабилитация на жп линия Пловдив-Бургас на стойност 117 млн. евро, както и проектът за модернизация на жп линията София-Драгоман на стойност 59 млн. евро. В индикативния списък влиза и модернизацията на линията София-Пловдив (лот 1) с индикативна стойност 324,3 млн. евро.

Включването на посочените 3 проекта за изграждане със средства от еврефондовете стана, след като се прецени, че не е възможно със средства от този програмен период (2007-2013 г.) да се се реализира включеният първоначално в списъка проект да изграждане на нова жп-линия по маршрута Видин-София, чиято индикативна стойност е около 2,5 млрд. евро, коментира министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Той подчерта, че срокът за представяне на апликационните форми на проектите по ОП „Транспорт” на стойност над 50 млн. евро за одобрение от ЕК е до средата на 2010 г., т.е. към момента няма закъснение, като стремежът ще бъде всички апликационни форми да бъдат предадени за одобрение до началото на следващата година. По регламент при големите проекти по тази оперативна програма срокът да изпълнеие и за усвояване на средствата е до 2016 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още