IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Плащанията по оперативните програми остават проблем за България

От административното министерство пък твърдят, че до момента всички авансови плащания на бенефициентите са възстановени по сметките им

10:55 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Плащанията по оперативните програми остават проблем за България

Плащанията ще си останат проблем за България както за Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), така и за всички останали програми. Това е заявил Филип Буш, началник на отдел „България, Унгария и Холандия“ в главна дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности“ на Европейската комисия, по време на заседание на Комитета за наблюдение на ОПАК.

Тъй като ОПАК е реализирана на 30% като отворени процедури и 10% като изплатени средства от целия ресурс (154 млн. евро без националното съфинансиране), ЕК отчита изпълнението на програмата като успешно. Според Филип Буш трябва обаче да се мисли и за междинните плащания, които, заедно със сертифицирането на Управляващия орган от Министерството на финансите, остават проблемни. Той е изразил надежда, че проблемът с плащанията ще бъде разрешен, за да може да се ускори процесът и да се използва целият потенциал на ОПАК.

„Парите, които се възстановяват на бенефициентите, трябва да се изплащат, защото са им необходими“, е заявил Буш, цитиран от информационния портал за еврофондовете EuroFunds.bg.

От Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) твърдят обаче, че до този момент всички авансови плащания на бенефициентите са възстановени по техните сметки.

"Над 500 са подадените искания за междинни плащания от началото на 2008 г. досега, като не всички дейности по проектите са верифицирани и затова и не са възстановени всички междинни суми по сметките на бенефициентите", е заявила Мария Димитрова, директор на дирекция „Управление на проекти и програми“ в МДААР, цитирана от информационния портал за еврофондовете.

По думите на Димитрова 50 млн. лв. са реално изплатените средства по ОПАК, сключени са 202 договора със 185 бенефициента, а общата стойност на сключените договори е около 110 млн. лв.

Буш е посочил, че тази година са извършени няколко много важни хоризонтални проекта като тези за подкрепа на съдебната система, която си остава област, много внимателно наблюдавана от ЕК.

Според него трябва да се предприемат всички стъпки, за да се запазят експертите, работещи по програмата, а анализът на риска и мониторингът по ОПАК трябва да се подобрят.

„Трябва да се борите и за подобряване на планирането и прогнозирането, което да е още по-точно и в същото време да се гарантира, че прогнозите ще са насочени към най-важните потребности на вашата страна“, е казал Филип Буш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още