IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Следващата седмица ще е ясно дали ще има още одобрени по ОП Рибарство

Другата седмица ще завърши процедурата по одобрение на постъпилите 13 проекта по ОП Рибарство

15:49 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Следващата седмица ще е ясно дали ще има още одобрени по ОП Рибарство

През следващата седмица се очаква да завърши процедурата по одобрение на постъпилите 13 проекта по Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” (ОПРСР), съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов .

По думите на министър Цветанов процедурата по одобрение на проекти е следната: извършва се експертна оценка от експертите на регионалното звено за качеството на тези проекти, като се проверяват всички необходими параметри, които предварително са уточнени при програмата. При положително становище проектът се гледа на национално ниво, като комисия от експерти разглежда проекта и техническият инспекторат на национално ниво се връща обратно на регионално ниво да провери още един път какви са условията по изготвянето на бъдещия проект. След доклада на техническия инспекторат комисията на национално ниво излага своето становище.

Днес бе подписан първият договор по ОПРСР. Бенефициент е КАПА ООД, а проектът, който е единственият одобрен до момента по програмата, предвижда изграждането на терен за „суперинтензивно отглеждане на европейска змиорка“.

Валери Цветанов заяви, че изготвянето на проектите, кандидатстващи по ОПРСР, ще е безплатно и ще се извършва от Националната служба към Министерството на земеделието и храните.

Общият финансов ресурс по Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” 2007-2013 г. е 106,7 млн. евро. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров посочи, че при одобряването на програмата от Европейската комисия, са били преведени 5,6 млн. евро като първо предварително финансиране.  По думите му ЕК е видяла напредък в работата на администрацията ни през тази година и затова през април е направила втори превод в размер на още 5,6 млн. евро. Цялата преведена сума от 11,2 млн. евро трябва да бъде усвоена по правилото n+2, което ще рече до април 2011 г., като според Марин Димитров няма опасност средствата да бъдат връщани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още