IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рибари: Бави се усвояването на средства по ОП "Рибарство"

Изпълнителна агенция "Рибарство" не разполага с административен капацитет, за да изпълнява нормално задълженията си по усвояване на европейските средства, смятат рибари

14:48 | 30.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рибари: Бави се усвояването на средства по ОП "Рибарство"

Усвояването на средствата по оперативна програма (ОП) „Рибарство и аквакултури” се бави и досега няма дори и един одобрен проект, алармираха от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ.

До момента са стартирали само 2 мерки по програмата и са подадени 9 проекта в Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури”, но не са разгледани всички и нито един проект не е одобрен, каквото беше положението и в средата на април. Този стил на работа обаче, според членовете на асоциацията, може да доведе до „орязване” на парите за България по ОП „Рибарство”. 

Няма движение и по отношение на рибарските пристанища с цел възможността им да кандидатстват за средства от еврофондовете, коментират още от БГ ФИШ. Досега едно рибарско пристанище вече е прехвърлено към Министерството на земеделието, но оттам нататък процедурата не е предвижена напред, за да може то като юридическо лице да кандидатства по ОП „Рибарство”.

Според представители на БГ ФИШ една от причините за създалата се ситуация е, че изпълнителната агенция не разполага с административен капацитет, за да изпълнява нормално задълженията си по усвояване на европейските средства.

Рибарството в България е сред малкото сектори, които не получават никаква подкрепа и субсидия от държавата, както останалите сектори на животновъдството, подчертават от БГ ФИШ. От асоциацията посочват, че още не е създаден обещаният от Земеделското министерство гаранционен фонд, който да подпомогне усвояването на средства, осигуряването на банково кредитиране е изключително сложно, което поставя рибарския сектор в много трудно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още