IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плугчиева: Не обясняваме добре какво вършим, затова има много одити от ЕК

По думите на вицепремиера администрацията вече се учи от грешките си, но все още има проблеми

12:20 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Плугчиева: Не обясняваме добре какво вършим, затова има много одити от ЕК

През последната година имаме голям напредък по отношение усвояването на средствата от Европейския съюз (ЕС), но не е постигнат максимумът. Много одити от Европейската комисия (ЕК) по предприсъединителните програми пък били главно защото администрацията не комуникира добре – както с обществото, така и с евроинституциите. Това обясни вицепремиерът Меглена Плугчиева на пресконференция по повод изпълнението на европрограмите от май 2008 до май 2009 г.

По думите й администрацията вече се учи от грешките си, но все още има проблеми. Въпреки това според Плугчиева проблемните договори били малко, като за пример тя даде сключените от Фонд „Земеделие“ 3509 договора, от които 4% са проблемни.

Според изнесения отчет на пресконференцията до началото на май сме сключили договори за около 2,5 млрд. лв. по всички оперативни програми (ОП). Към май миналата година сключените договори са били за 93 млн. лв.

Ако към парите от ОП се прибавят тези по други програми на ЕС (предприсъединителните, земеделските плащания), средствата, които може да получим до 2013 г., възлизат на общо 16 млрд. евро.

Платените до момента вноски от страната за бюджета на ЕС са за 843 млн. евро.

Плугчиева предостави и кратка разбивка на парите по отделните оперативни програми. По думите и по ОП „Регионално развитие“ са сключени 236 договора за 472,5 млн. лв., като са изплатени 14 млн. лв. По ОП „Конкурентоспособност“ договорите са 327 за 246,3 млн. лв, изплатени са 70 млн. лв.

По ОП „Околна среда“ са сключени 252 договора за 758 млн. лв., изплатени са 27 млн. лв. По ОП „Транспорт“ са сключени 19 договора за 601 млн. лв., а по ОП „Човешки ресурси“ има 797 договора за 254 млн. лв. Договорите по ОП „Административен капацитет“ са 202 за 108 млн. лв.

Данните леко се различават от обявените през миналата седмица от дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още