IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК помага на млечния сектор, но няма да преразглежда въпроса с квотите

Производителите в сектора на селското стопанство ще могат по-рано от предвиденото да се възползват от европейските субсидии за продукция

10:45 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК помага на млечния сектор, но няма да преразглежда въпроса с квотите

Европейската комисия (ЕК) обяви в понеделник вечерта няколко технически мерки за подкрепа на млечните производители, търпящи негативния ефект от спада на цените на тяхната продукция, предаде АФП. Една от мерките предвижда по-ранно плащане на субсидии.

Основното искане на производители обаче – да бъде преразгледана европейската политика за сектора, няма да бъде удовлетворено.

Производителите в сектора на селското стопанство, като се започне с млекопроизводителите, ще могат по-рано от предвиденото да се възползват от европейските субсидии за продукция „заради тежките финансови и ликвидни трудности, пред които са изправени поради ниските цени и повишените разходи“, посочва комисарят по въпросите на земеделието Мариан Фишер Бойл.

Те ще могат да започнат да получават до 70% от субсидиите за 2010 г. от 16 октомври 2009 г., уточнява тя.

По този начин Брюксел отговаря на отправеното преди няколко седмици искане от страни като Германия и Ирландия.

Освен това комисията показва готовност да изплаща по-дълго време от предвиденото помощи за частно складиране на масло, мярка, която беше въведена наново в началото на годината, за да се посрещне резкият спад на цените. Този механизъм трябваше да спре да действа на 15 август.

„Готова съм да удължа този срок“, заявява Фишер Бойл.

Според тази система производителите, които не могат да продадат маслото си или не искат да го направят заради прекалено ниски цени, могат да получат субсидии, за да запазят продукцията си, изчаквайки по-благоприятни пазарни условия. Изплащат се еднократно по 15,62 евро на тон, а впоследствие по 44 евроцента дневно за тон за покриване на разходите по съхранение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още