IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България и Кипър щурмуват руския пазар на млечни продукти

В момента у нас има само 10 предприятия, одобрени за износ в Русия

09:27 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
България и Кипър щурмуват руския пазар на млечни продукти

Асоциацията на млекопреработвателите в България разработва съвместно с колегите си от Кипър проект за увеличаване на износа на млечни продукти в Русия и в Украйна, съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България Михаил Велков.

Проектът е стартиран от близо месец и през септември ще бъде направена първата промоция. Велков призова българските млекопроизводители да кандидатстват за износ в Русия, „защото там изискванията и правилата са други“.

Тези, които имат лиценз за износ в европейския пазар, могат да изнасят и за трети страни. Чуждите експерти обаче искат да дойдат на място да видят условията на производството и качеството, обясни специалистът. Той припомни, че страната ни в момента има само 10 предприятия, одобрени за износ в Русия.

Ако успеем да предизвикаме очаквания бум на руския пазар с български сирена и кашкавали и други млечни продукти, кой ще осигури стотиците и хиляди тонове продукция, която там ще очакват, попита Велков, цитиран от БТА.

Що се отнася до прословутите палмови и други растителни масла той е категоричен, че те само са сринали авторитета на българските продукти и са плод на лоша пиар - кампания. „Не може да се изнасят неща, които са против нас, против българското производство и националните ни интереси“, коментира Велков.

Специалистът припомни, че те са сертифицирани, безвредни и традиционно се влагат в много храни, включително в детски. Въпреки взетите от МЗХ мерки и действия за разясняване качеството на храните, все още има много голям отлив от българските млечни продукти, смята Велков. Това според него е нелепо, защото повечето млечни храни, които се внасят у нас от ЕС, са също с добавки на растителни мазнини, обаче никой не го подчертава.

По отношение на качеството на млечните продукти също сме в дълг на информираността. Не може да се каже например „Консумирайте само мляко от 0,1 процент масленост, защото то е най- полезно“. Подобно твърдение е невярно, защото съдържанието на мазнини в млечните продукти е важен показател за тяхната хранителна стойност и биологична пълноценност, припомнят специалистите.

Четвърта - пета година вече търговското салдо на млечните ни продукти е с около 40% положително. Износът на млечни продукти е бил много по-голям от вносът. За тази и следващата година обаче тенденцията е за обратното - повишаване на вноса, за сметка на износа, коментира още изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още