IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейският съд потвърди правилото „един фармацевт – една аптека”

От Българския фармацевтичен съюз настояват моделът на собственост в сектора - „един фармацевт – една аптека”, да бъде възстановен

15:01 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският съд потвърди правилото „един фармацевт – една аптека”

Съдът на Европейските общности постанови, че законодателствата на Италия и Германия, които дават право за откриване на аптеки само на магистър-фармацевти, както и на дружества, в които всички съдружници са фармацевти, както и законовата забрана за търговци на едро да придобиват участия в общински аптеки не нарушават нито един акт на правото на ЕС.

Това се казва в публикувано днес решение на Европейския съд относно собствеността върху аптеките във връзка със заведеното дело на Европейската комисия срещу двете държави за нарушение на правото на ЕС.

Съдът е заключил, че правото на свободно установяване и свободно движение на капитали не е в противоречие с националното законодателство, което забранява на лица, които не са магистър-фармацевти, да притежават аптека или да извършват аптечна дейност.

От решението на съда е видно, че няма изискване за либерализация на собствеността върху аптеките на общностно ниво и забраната за дистрибутори и производители да притежават аптеки също е оправдана. Това е въпрос на самостоятелна преценка на националното законодателство на всяка държава, гласи още решението. То потвърждава съществуващия в 65% от страните в ЕС етичен модел – „един фармацевт – една аптека”.

В тази връзка от ръководството на Българския фармацевтичен съюз заявяват, че българският парламент не би трябвало да приема промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (предстои да се гласуват на второ четене), според които всеки ще може да открива повече от четири аптеки.

Миналата година с други промени в посочения закон отпадна етичното изискване „един фармацевт – една аптека”, въз основа на което само магистър-фармацевт можеше да бъде собственик на аптека, и то на една.

От фармацевтичния съюз настояват посоченият модел на собственост в сектора - „един фармацевт – една аптека”, съществувал допреди около година, да бъде възстановен, защото това е в интерес на пациентите.

Фармацевтите предупреждават отново, че евентуалното свободно откриване на аптеки от всеки ще доведе до създаване на мощни вериги с господстващо положение в България и до изкупуването и закриването на малките аптеки в редица населени места в страната.

Освен това може да се стигне до положение, когато аптеките се снабдяват и продават не тези лекарства, които са най-полезни за здравето на клиента, а които носят най-висока печалба на собственика на веригата, смятат фармацевти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още