IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иновативна програма за 246 млн. евро ще разработва нови лекарства в Европа

Това ще е съвместна инициатива на ЕК и фармацевтичната индустрия в Европа

08:10 | 20.05.09 г.
Иновативна програма за 246 млн. евро ще разработва нови лекарства в Европа

Европейската комисия (ЕК) стартира съвместно начинание с фармацевтичната индустрия в Европа на стойност 246 млн. евро, целящо разработване на нови медикаменти и по-бързото им лансиране на пазара, пише EurActiv.

15 водещи проекта са били избрани по Инициативата за иновативни лекарства (Innovative Medicines Initiative) - публично-частно партньорство, създадено, за да подпомага биофармацевтичната индустрия в Европа.

Европейската комисия ще участва в споразумението със 110 млн. евро, а приносът на Европейска федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) ще е 136 млн. евро.

Водещи фармацевтични компании от асоциациите ще поемат изцяло разходите по участието си, предоставяйки ресурси за изследователска и развойна дейност в това число персонал, лабораторно оборудване, материали и клинични изследвания. Средствата, отпуснати от Общността, ще бъдат разпределени ексклузивно между други участници, като малки и средни предприятия, пациентски групи и академични изследователи.

Проектите, включени в инициативата, ще обогатят общественото разбиране за здравословни проблеми като диабет, тежка форма на астма и психиатрични заболявания, като в същото време увеличат безопасността на лекарствата.

По думите на запознати с иницативата проектите ще адресират закъсненията при пускането на нови лекарства на пазара в Европа. Важен аспект на плана са също подобряването на обмена на информация между изследователите, както и насърчаване на образованието и обученията във фармацевтичния сектор.

Това е първата инициатива, в която фармацевтични конкуренти обединяват ресурсите си, наред с изследователски организации, пациентски групи и други участници, за да създадат знание с широко приложение.

„Радвам се, че този нов модел на сътрудничество между индустрията и комисията се приема толкова положително в цяла Европа. Инициативата ще постави нови стандарти при споделянето на информация и обмена на знание”, казва Артър Хигинс, изпълнителен директор на Bayer Healthcare и президент на EFPIA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още