IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подканиха общините да представят проекти за финансиране по ОП Околна среда

Екоминистерството ще изпраща писма до общините, в които ще има системи за управление на отпадъците, с които ги канят да представят проектите си за финансиране

15:06 | 16.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Подканиха общините да представят проекти за финансиране по ОП Околна среда

Започнало е изпълнението на схема за финансиране по Оперативна програма „Околна среда” на оставащите за доизграждане у нас 23 регионални интегрирани системи за управление на отпадъците, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

От министерството са започнали да изпращат писма до общините, в които ще се изграждат регионални системи за управление на отпадъците, с които ги канят да представят проектите си за финансиране по ОП „Околна среда”.

Първите пет писма са изпратени до общините Ботевград, Бургас, Добрич, Провадия и София. Според Националната програма за управление на отпадъците за периода 2009-2013 г. в страната остава да се изградят още 23 регионални интегрирани системи за управление на отпадъците, сред които е и тази на София.

В писмата са посочени изискванията, на които трябва да отговарят проектите, както и максималният размер на безвъзмездната помощ, която може да се получи програмата. Този размер се определя по математическа формула, одобрена от ЕК, от Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда” и от Министерски съвет. Вземат се предвид гъстотата на населението, средният доход на домакинство, нивото на заетост, количеството генерирани отпадъци и нуждата от допълнителни съоръжения като претоварна станция, съоръжения за предварително третиране и др.

Тази сума покрива от 60 до 95 на сто от пълната стойност на проектите. Принципът е по-бедните общини да получават по-голямо безвъзмездно финансиране.

Схемата за финансиране по оперативната програма предвижда директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на съответните общини с цел максимално да се опростят процедурите за тях.

Депото в Суходол ще продължи да се ползва за депониране на отпадъците за определен период, според остатъчния си капацитет, до поетапното изграждане и влизане в експлоатация на елементите от интегрираната система на София, се посочва в съобщението на МОСВ. В тази връзка вече е издадено комплексно разрешително за ползването на т.нар. Първи етап на депото.

Към момента голяма част от процедурите за различните елементи от проекта на София са в напреднал етап. Основните екологични процедури са или приключили – като издадени решения по ОВОС, или – като например издаването на комплексно разрешително, са в процес на финализиране. Сега се очаква Столичната община да представи прединвестиционното проучване и окончателния финансов анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още