IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти искат помощ от държавата за развитието на IT сектора

Възстановяването на „моста” между науката и пазара ще доведе и до повече публично-частни партньорства

17:38 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти искат помощ от държавата за развитието на IT сектора

Необходима е държавна намеса за подпомагане развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), заяви Бойко Денчев от Федерацията на Научно-техническите съюзи в изказването си на националната конференция „Иновации и публично частно-партньорство в сектора на информационните и комуникационните технологии”.

По думите му държавата би могло да спомогне за развитието на ИКТ главно в три направления: за изграждане на инфраструктура на ИКТ, която е предпоставка за развитието на индустриалната структура; да стимулира прилагането на ИКТ в малките и средните предприятия (МСП); да се включи в изграждането на информационна инфраструктура, поддържаща за МСП.

Експертът посочи още, че продължава тенденцията от последните години за прекъсването на връзката между науката и пазара, т.е. често научните изследвания не стигат до практическа реализация, а от друга страна, пазарът не излъчва ясни сигнали от какви точно научни изследвания се нуждае. Денчев призова да се възстанови „мостът” между науката и пазара, което пък ще доведе и до повече публично-частни партньорства, защото сега инвеститорите не знаят какви ще са им ползите от дадени научни постижения и проекти и затова трудно инвестират в тях.

Един по-голям проект, в т.ч. от сферата на ИКТ, който се реализира със средства от структурните фондове на ЕС, се подготвя около две години (около половин години се чака одобрение от ЕК), затова е добре реализацията на проектите по възможност да започне преди окончателното одобрение от ЕК, каза от своя страна по време на конференцията Добринка Кръстева, експерт от дирекция „Управление на средствата от ЕС” на Министерството на финансите.

При проектите, които се реализират от държавата или общините с участието на европейски средства, би могло да бъдат сключени два отделни договора: с частния партньор – за една част от изпълнението на проекта, а другата, която ще се финансира от структурните фондове, общината сама да изпълнява (или чрез подизпълнител). В този случай обаче трябва да има съгласуване на изпълнението на частите на проекта, които практически са свързани, за да не се получи разминаване във времето и некачествено изпълнение, обясни експертът от финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още