IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Благоевград проучва как да се възползва от слънцето и вятъра

С проект за 228 хил. лв. областта ще анализира заедно с гръцки партньори потенциала на различни видове възобновяеми енергийни източници

13:57 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Благоевград проучва как да се възползва от слънцето и вятъра

Договор за изпълнение на одобрения проект на областна администрация Благоевград „Българо-гръцко партньорство за алтернативна енергетика“ подписа областният управител Владимир Димитров с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщиха от областната управа.

Проектът е на стойност 227 920 лв. и има за цел да се разкрие потенциалът на област Благоевград от различни видове възобновяеми енергийни източници и възможностите за развитието и използването им.

Той ще се осъществи в сътрудничество с гръцки партньори от района Западна Македония и Института за регионално развитие на Западна Македония - Гърция, като се използва техният опит в тази сфера.

От българска страна проектът се изпълнява съвместно с фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Според авторите на разработката Благоевградска област е с най-висок слънчев енергиен потенциал в страната. Поречието на р. Струма, Санданското и Петричкото поле попадат в трета слънчева зона на България с енергиен потенциал над 1500 киловатчаса на квадратен метър годишно, информираха от областната управа в Благоевград.

Чрез проекта ще се търсят начини за оползотворяването на тези ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още