IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Няма нито едно одобрено проектно предложение по програма Рибарство досега

Липсата на информация е причина за слабия интерес към оперативната програма

11:39 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Няма нито едно одобрено проектно предложение по програма Рибарство досега

До момента няма нито едно одобрено проектно предложение по Оперативна програма „Рибарство” 2007 – 2013 г., стана ясно по време на семинар на Министерството на земеделието и храните в Боровец.

Програмата за развитие на сектор „Рибарство” беше официално открита на 11 ноември миналата година. До средата на март в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) бяха подадени четири проекта по тази програма.

В момента са отворени само три от общо 19 мерки на програмата. Две от отворените мерки са инвестиционни, а една e за техническа помощ. По мярката „Производствени инвестиции в аквакултурите” са подадени шест проектни предложения, но от тях няма нито един одобрен проект.

От Управляващия орган на оперативната програма в ИАРА отчетоха, че няма голям интерес на рибарите към оперативната програма, защото липсва информация. В тази връзка агенцията е организирала редица информационни дни и се надява интересът да нарасне.

Предприети са и стъпки за създаване на гаранционен фонд с държавни средства, който да бъде използван от рибарите. Целта е да се избегне тегленето на кредити от банките, което е силно ограничено в условията на финансова криза.

Стойността на програма „Рибарство” възлиза на близо 107 млн. евро до 2013 г., като 75% от финансирането ще дойде от Европейския фонд за рибарство. При тази програма мерките не са лимитирани във времето, тоест подават се документи до изчерпване на средствата по мярката.

До края на тази година трябва да бъдат оползотворени 7-те млн. евро, които са предвидени по програмата за 2007 г. Ако средствата не бъдат усвоени, за което действително има риск, Управляващият орган ще поиска удължаване на срока за тяхното усвояване с една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още