IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фонд „Земеделие” ще подпомага стопаните с близо 2 млрд. лв. европейски пари

Средствата за директни плащания възлизат на близо 500 млн. лв., за пазарна подкрепа са над 248 млн. лв.

18:16 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд „Земеделие” ще подпомага стопаните с близо 2 млрд. лв. европейски пари

Близо 2 млрд. лв. за подпомагане на земеделските стопани през 2009 г. ще се преведат по план–сметката на Държавен фонд „Земеделие”, който е акредитиран да изпълнява функциите и на Разплащателната агенция в България, реши на днешното си заседание Министерски съвет, съобщиха от Министерството на земеделието.

Средствата ще постъпват поетапно през цялата година в съответствие със сроковете и правилата за изплащане на субсидиите. ДФ „Земеделие” ще изплаща средствата по договорената с Европейската комисия (ЕК) финансова рамка за селско стопанство по Схемата за директни плащания на площ, за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони.

Средствата за директни плащания възлизат на близо 500 млн. лв., за пазарна подкрепа са над 248 млн. лв., а финансовият ресурс от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, прехвърлени към директни плащания е близо 87 млн. лв.

За субсидиране на текущата дейност са предвидени 65 млн. лева, в т.ч. основно за преки субсидии за безвъзмездно подпомагане на земеделските производители по национални програми в размер на 60 млн. лв. За национални доплащания на хектар земеделска земя и национални доплащания за животновъдството са предвидени 211 хил. лв., които ще се изплащат след одобрение от ЕК.

Предвидените средства по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за рибарство възлизат общо на 632,7 млн. лв., а съответното национално съфинансиране към двата фонда е общо в размер на близо 170 млн. лв.

Разплащателната агенция ще гарантира възможността през 2009 г. да се изплащат финансови средства на заетите в земеделието и да се прилага Общата селскостопанска политика и Общата рибарска политика на ЕС, декларират от Земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още