IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП иска и в "старите" членки на ЕС да се подпомага енергийната ефективност

Средствата по фонда ще могат да се използват за за монтиране на дограми с двойни стъкла, изолация на стени, инсталиране на слънчеви батерии в жилищата

17:13 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП иска и в "старите" членки на ЕС да се подпомага енергийната ефективност

Всички държави членки на Европейския съюз (ЕС) да могат да използват средства от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за финансиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност (ЕЕ) и използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в жилищата в ЕС, гласи законодателното предложение, което Европарламентът гласува днес с огромно мнозинство.

Тази мярка ще се прилага във всички 27 държави членки на ЕС, независимо че първоначално беше замислена като мярка, насочена само към домакинства с ниски доходи в новите 12 страни членки на ЕС. Затова се премахва споменаването на „домакинства с ниски доходи“, което е проблематично поради различните дефиниции на този термин в отделните държави членки, съобщи пресслужбата на ЕП.

Съгласно действащия регламент, ЕФРР вече подкрепя интервенции в жилищния сектор, включително за енергийна ефективност, но само в новите държави членки (ЕС-12) и при няколко ограничителни условия. На практика досега ЕФРР би могъл да бъде използван само за общите части на сградата (или за цялата сграда в случай, че става дума за социални жилища) в градски райони в неблагоприятно положение.

Друга предлагана промяна в правилата на регламента означава, че средствата по ЕФРР ще могат да се използват за съфинансиране на схеми на националните, регионалните или местните власти за монтиране например на дограми с двойни стъкла, изолация на стени, инсталиране на слънчеви батерии в жилищата или подмяна на стари котли.

Смята се, че тази нова мярка не само ще допринесе за насърчаване на конкурентоспособността на ЕС в областта на ЕЕ и за създаването на работни места, а се очаква да спомогне и за постигане на целите на ЕС в областта на климатичните промени, тъй като според оценките само сградите са източник на 40% от емисиите на парникови газове в Общността.

Посоченото предложение не увеличава финансирането от фонда в абсолютна стойност и няма отражение върху бюджета на ЕС, а дава възможност на държавите членки, ако желаят, да изместят своите приоритети и да реорганизират оперативните си програми, за да финансират действия в тази сфера.

Другата основна промяна, която се предлага с новия регламент, е определянето на пределна стойност от 4% от общите средства, отпускани от ЕФРР за всяка държава членка. При определени условия, общите разходи в жилищната сфера във всяка от новите държави членки, които действат при различни правила, биха могли да достигнат 6% от всички отпуснати средства по ЕФРР.

Съгласно новата разпоредба се въвеждат и три допълнителни форми на допустими разходи за всички безвъзмездни средства по ЕФРР: непреки разходи до 20% от преките разходи на дадена операция; еднократни суми с максимална стойност 50 000 евро; стандартни таблици за разходите за единица продукт при единни ставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 02.04.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още