IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ и КФН ще обучават регулаторите в Черна гора в проект за 1,2 млн. евро

Проектът е с продължителност 18 месеца и е финансиран от Европейската комисия

15:08 | 02.04.09 г.
БНБ и КФН ще обучават регулаторите в Черна гора в проект за 1,2 млн. евро

БНБ е избрана да управлява проект “Укрепване на регулаторния и надзорен капацитет на финансовите регулатори” на Черна гора на обща стойност 1,2 млн. евро след проведен публичен търг, съобщиха от централната банка след официалното уведомление от Европейската комисия. 

Това е първият проект, в който БНБ е управляваща институция и е единствена сред централните банки от новите страни членки, която ще управлява голям туининг проект, финансиран от ЕК, споделят от БНБ.

Партньори по проекта са Холандската централна банка в областта на застрахователния и банков надзор и борбата срещу изпирането на пари и срещу финансиране на тероризма, както и Комисията за финансов надзор, която ще работи в областта на капиталовия пазар.

Целта на проекта е създаване на условия за дългосрочна икономическа стабилност и растеж чрез укрепване на регулаторната и надзорна рамка на капиталовите и финансови пазари и привеждането им в съответствие с изискванията на европейското законодателство. Важен приоритет на проекта, чиято продължителност е 18 месеца, е осъществяването на дейности за предотвратяване изпирането на пари и предотвратяване финансирането на тероризма.

Досега БНБ е била бенефициент по два туининг проекта, а в момента участва като донор и в два проекта, управлявани от Европейската централна банка – за Националната банка на Сърбия и Централната банка на Египет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още