IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 2015 г. България ще получи 2,5 млрд. лв. от ЕС за водния сектор

С изготвянето на националната позиция за ВиК-системата е бил постигнат важен компромис от страна на държавата и общините при разпределянето на отговорностите, смята представителят на ЕК Карстен Расмусен

14:30 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
До 2015 г. България ще получи 2,5 млрд. лв. от ЕС за водния сектор

България ще получи от Европейския съюз (ЕС) 2,5 млрд. лв. до 2015 г. за инвестиции във водния сектор, заяви по време на представянето на националната позиция за ВиК-системата у нас Карстен Расмусен, заместник-началник на отдела за България в Генерална дирекция „Регионална политика” в Европейската комисия (ЕК).

Националната позиция за водния сектор бе изготвена в отговор на писмото на ЕК, изискващо гарантиране на действието на Оперативна програма (ОП) „Околна среда”. В изготвянето и обсъждането й участваха вицепремиерът по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева, министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, представители на Националното сдружение на общините (НСРОБ), експерти и депутати.

Според Расмусен с изготвянето на тази позиция е бил постигнат особено важен компромис, както от страна на държавата, така и от страна на общините, при разпределянето на отговорностите. По думите му в документа се запазва принципът за сътрудничество на общините на териториално равнище във ВиК-сектора, както и схемата на единната тарифа, съобщиха от кабинета на Плугчиева.

Меглена Плугчиева поясни, че обединената национална позиция съдържа въпроси, свързани с планирането, управлението и собствеността на ВиК-мрежата, с гарантирането на единна тарифа, както и с оперирането на ВиК-съоръженията. Вицепремиерът съобщи още, че националната позиция за водния сектор предвижда и редица законодателни промени, сред които изменения в законите за водите, за концесиите, за регионалното развитие и в търговския закон.

На 3 април в столицата предстои официалното откриване на офиса на инициативата за техническа помощ ДЖАСПЪРС, където общините ще получават консултации най-вече по проекти от ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 24.03.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още