IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започва финансирането на проекти за управление на отпадъците чрез ОПОС

С безвъзмездна финансова помощ ще бъдат изградени 21 регионални депа за отпадъци

13:49 | 24.03.09 г.
Започва финансирането на проекти за управление на отпадъците чрез ОПОС

Започва финансирането на проекти за управление на отпадъците чрез Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), съобщи днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, цитиран от БТА. 

С безвъзмездна финансова помощ ще бъдат изградени 21 регионални депа за отпадъци.

От планираните в Националната програма за управление на отпадъците 55 регионални депа 27 са изградени, а други 7 са в строеж.

България ще изгражда интегрирани системи включващи, предварително сепариране и третиране на отпадъците. Този подход се приветства от ЕК и е се оценява като най-добър от всички нови членки на ЕС.

МОСВ ще изпрати покани до всички регионални сдружения и общини, които ще са получатели на безвъзмездната помощ по програмата.

Парите ще се предоставят директно на общините, няма да има традиционните обявления за набиране на проекти и това ще облекчи процедурите и ще ускори началото на строежа на депата, каза Чакъров.

Няма да допуснем незаконно третиране на отпадъците и там, където има свободни обеми в регламентираните сметища, ще бъдат използвани, каза Чакъров. По думите му не е реалистично всички депа да бъдат готови до средата на тази година, както беше заложено предварително, но е важно да се стартира строителството им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още