IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подадени са 18 проекта за винарския сектор за близо 11 млн. лв. до момента

По програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която стартира на 23 февруари, са предвидени 112 млн. евро

17:37 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Подадени са 18 проекта за винарския сектор за близо 11 млн. лв. до момента

18 проекта от сектор „Вино” на обща инвестиционна стойност 10,715 млн. лв. са постъпили до момента в ДФ „Земеделие”, стана ясно при откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2009” в Пловдив, съобщиха от Министерство на земеделието.

По Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014 г. са предвидени средства в размер на 112 млн. евро. Програмата стартира на 23 февруари тази година. Производителите и преработвателите на винено грозде ще получат значителна подкрепа и по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор включва три мерки. Мярката “Застраховане на реколта” се прилага за първи път в България и цели чрез подпомагане да се поемат голяма част от разходите, които земеделските производители дават ежегодно за застраховане на реколта. Предвиденият бюджет за периода на действие на програмата е 10 млн. евро. Другите две мерки са “Промоция в трети страни” с предвиден бюджет от 11 млн. евро и “Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, с предвидени средства в размер на 91 млн. евро.

Основните мерки за производителите на винено грозде по Програмата за развитие на селските райони са „Модернизиране на земеделските стопанства”, „Професионално обучение, информационни дейности и разпространяване на научни знания”, „Създаване на стопанства на млади фермери”, „Подпомагане на полупазарни стопанства”, „Създаване на организации на производители”, „Агро-екологични плащания” и „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

„Всички земеделски производители на винено и десертно грозде, чиито площи попадат в необлагодетелстван район, ще получават компенсаторни плащания за това, че работят при по-неблагоприятни условия за производство”, каза на откриването земеделският министър Валери Цветанов.

В края на 2008 г. в Националната лозаро-винарска камара са регистрирани 286 винени предприятия. Произведени са 137,9 млн. литра вино, като най-голям дял има производството на трапезни вина. По неокончателни данни износът на вино за 2008 г. е близо 112 млн. литра, което е почти 80 на сто от произведената продукция.

Във “Винария” се очаква да вземат участие над 313 фирми от 19 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още