IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 3000 земеделци без субсидиите си заради грешки на министерството

Разплащателната агенция е отрязала без проверка субсидии за заявени земеделски земи, които в базата данни се водят пустеещи

13:04 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 3000 земеделци без субсидиите си заради грешки на министерството

Близо 3000 земеделски производители все още не са получили субсидиите си за миналата година заради административни грешки на Министерство на земеделието и храните, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров.

През миналата година Разплащателната агенция (Държавен фонд “Земеделие”) е отрязала автоматично субсидиите на фермери, заявили през 2007 г. земеделски земи, които в базата данни се водят пустеещи ниви. При заснемането на имотите преди близо три години те са били необработваеми. По-късно през 2007 г. те са обработвали имотите си и са ги заявили като такива.

Разплащателната агенция обаче не е извършила проверки по места, а директно е отрязала субсидиите на базата на старата информация, подадена им от земеделското министерство, се подчертава в съобщението на асоциацията. За случая е бил информиран министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, който е разпоредил грешката да се поправи и средствата да бъдат изплатени.

По-късно Европейската комисия е обявила, че субсидиите на тези земеделци са изплатени неправомерно, като е наредила да им бъдат удържани при следващата кампания. “Заради грешките и немарливостта на администрацията, някои производители не могат да си получат парите и са изправени пред тежки финансови затруднения”, посочи Ивайло Тодоров.

Асоциацията е изпратила вчера ново писмо до министър Цветанов и и.д. директор на Разплащателната агенция Ализан Яхова, в което предлага няколко варианта за преодоляване на проблема.

Първият е да се изплатят субсидиите за 2008 г., като от тях се удържат сумите за 2007 г. и, в зависимост от решението на Европейската комисия, удържаните суми да се изплатят допълнително на земеделските производители или сумите да се задържат от фонд “Земеделие” като неправомерно платени.

Като втори вариант се предлага разкриването на специална сметка с бенефициент Държавен фонд “Земеделие”, по която всеки от земеделските производители да внесе индивидуално определената според справката „надплатена” му сума за 2007 г., което от своя страна да е условие, при което Разплащателната агенция да му заплати изцяло субсидията за 2008 г. От асоциацията предлагат сумите по набирателната сметка да бъдат освободени, респективно задържани, единствено след получаване на ясен отговор от страна на Европейската комисия подлежат ли на заплащане субсидиите за предходната година. По този начин евентуалните бъдещи вземания на фонда за неоснователно платени субсидии ще бъдат 100% гарантирани.

Последният посочен вариант е да бъдат изцяло изплатени субсидиите за 2008 г. и при условие, че се установи, че изплатените от фонд “Земеделие” субсидии за 2007 г. действително няма да бъдат рефинансирани със средства от Европейския съюз, то предвид трайната обвързаност между фонда и земеделските производители на база съществуващата нормативна уредба, Разплащателната агенция винаги ще е в състояние да прихване тези суми от бъдещи дължими от нея плащания на земеделските стопани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още