IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райфайзенбанк с гаранционно споразумение за 72 млн. евро в помощ на МСП

Чрез него Райфайзенбанк ще финансира проекти на малките и средни фирми за технологично развитие, иновации и трансфер на технологии

12:24 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Райфайзенбанк с гаранционно споразумение за 72 млн. евро в помощ на МСП

Райфайзенбанк (България) ЕАД подписа гаранционно споразумение на стойност 72 млн. евро с Европейския инвестиционен фонд в рамките на Програмата за конкуренция и иновации на Европейския съюз (CIP) за България, съобщиха от банката.

Програмата дава възможност на Райфайзенбанк да улесни достъпа на микро, малки и средни предприятия в България до финансиране при по-гъвкави условия, по-ниски лихви и ниво на обезпечение, както и по-дълъг срок на кредита.

Чрез споразумението Райфайзенбанк ще финансира проекти на малките и средни фирми за технологично развитие, иновации и трансфер на технологии.

В рамките на CIP могат да бъдат финансирани проекти на микро, малки и средни предприятия при максимален размер на кредита до 300 хил. евро и минимален срок от 18 месеца.

Според предварителните и неодитирани данни за 2008 г., кредитният портфейл на Райфайзенбанк във финансирането на малкия бизнес достига близо 2 млрд. лв., което представлява ръст от над 32% спрямо 2007 г. Печалбата на банката за 2008 г. се е увеличила с 22% спрямо 2007 г. до 132,6 млн. лв.

Това е второто гаранционно споразумение между Райфайзенбанк и Европейския инвестиционен фонд. През 2006 г. двете институции подписаха споразумение за 20 млн. евро, което бе успешно реализирано до края на 2008 г.

Европейският инвестиционен фонд е специализирана финансовата институция на ЕС за малки и средни предприятия (МСП). Основната мисия на ЕИФ е подпомагането на МСП и осигуряването на достъп до финансиране, като фондът създава и развива капиталови и гаранционни инструменти, специално насочени към този сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още