IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР увеличава финансирането за България с 25% до 250 млн. евро за 2009 г.

Половината от парите ще са за подпомагане на банките в страната да подкрепят корпоративния сектор чрез отпускане на кредити

11:47 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР увеличава финансирането за България с 25% до 250 млн. евро за 2009 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) взе решение да увеличи финансовия си ангажимент към България за тази година с 25% спрямо това за всяка една от предходните две години, като финансирането за страната ни ще достигне 250 млн. евро.

Това заяви президентът на ЕБВР Томас Миров при подписването днес в София на меморандум за разбирателство между финансовата институция и правителството на България. От българска страна меморандумът беше подписан от министъра на финансите Пламен Орешарски.

Миро посочи, че финансирането на банката за България ще бъде насочено главно в четири посоки. Първата, за която ще отиде половината оти финансовия ресурс, е за подпомагане на банките в страната да подкрепят корпоративния сектор чрез отпускане на кредити.

„Друго направление е свързано с това да се подкрепят здрави компании, които поради кризата изпитват някакви затруднения, като подкрепата ще е с цел увеличаване на производителността им предвид бъдещия икономически растеж“, обясни Томас Миров.

Третото направление на подкрепа ще бъде насочено за повишаване на енергийната ефективност, а последното направление ще е ориентирано към спомагане средствата от ЕС да достигат до общините чрез фонд ФЛАГ.

Във връзка със състоянието на финансовата система у нас президентът на ЕБВР коментира, че от финансова гледна точка България е в много по-добро положение от съседните страни. „И България обаче като другите страни няма как да не е засегната от спада на икономическата активност вследствие на икономическата криза“.

Миров посочи още, че българските банки нямат токсични активи и имат достатъчно ликвидност, затова не са проблемни. „Но и вие ще усетите въздействието на кризата върху банките с това, че те отпускат по-малко кредити и на по-висока цена, което затруднява достъпа до финансиране на фирмите. А това е проблем, с който искаме да се справим тук и навсякъде другаде“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още