IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бургас участва в проект на ЕС за използване на въглищни мини като климатик

Партньори на община Бургас в проекта са Геологически институт при БАН и общините Хеерлен, Холандия, Загоре, Словения, и Челадз, Полша

14:24 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бургас участва в проект на ЕС за използване на въглищни мини като климатик

Бургас участва в международен проект за използване на водата от затворени мини като възобновяем енергиен източник за отопление и охлаждане на сгради, съобщиха от община Бургас. 

Проектът е с название „Развитие на европейски минни райони в устойчиви общности чрез интегриран подход на предлагане и търсене, базиран на принципите на нискостойностната енергия“ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

В България пилотният проект е на етап прединвестиционни проучвания. Партньори на община Бургас в проекта са Геологически институт при БАН и общините Хеерлен (Холандия), Загоре (Словения) и Челадз (Полша), където изпълнението на проекта е в напреднала фаза. Програмата, по която се финансира проектът, позволява към него да се присъединят други партньори.

На 13 март, петък, в Бургас ще се проведе информационна среща по проекта, на която ще бъдат представени резултатите от предварителните проучвания на водата в затворените мини на въглищен комплекс „Черно море“. Изследвани са три от тях - „Бригадир“, „Благоев“ и „9 септември“.

На информационната среща са поканени представители на РИОСВ-Бургас и Басейнова дирекция за Черноморски регион, представители на браншови организации, регионални неправителствени организации и местни фирми, които проявяват интерес към иновативните практики в областта на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още